Škola paške čipke

Prva dokumentirana škola čipke na otoku Pagu osnovana je 1906. godine i djelovala do 1945. Školu je utemeljio Frane Budak, tadašnji gradonačelnik grada Paga. Igrala je ključnu ulogu u očuvanju i prenošenju izrade paške čipke na nove generacije. Kroz sustavan pristup obuci, djevojke i žene učile su tehniku izrade čipke, počevši od osnovnih uzoraka do složenijeg dizajna.

Škola je bila mjesto gdje su se prenosile tajne i vještine čipkarstva, čuvajući tako tradiciju paške čipke živom i vitalnom. Osim obrazovanja, škola je također bila važno središte društvenog i kulturnog života lokalne zajednice okupljajući različite generacije koje su dijelile svoje znanje i iskustvo.

Zanimanje „Čipkarica”

Na otoku Pagu u sklopu nastavnog plana u Srednjoj školi Bartula Kašića djeluje Škola paške čipke koja omogućuje mladima i svima zainteresiranima da nauče tajne vještine čipkarstva i doprinesu očuvanju bogate kulture i tradicije.

Škola ima ključnu ulogu u očuvanju i promicanju izrade paške čipke te pruža polaznicima priliku da se povežu s bogatom kulturnom baštinom svog otoka. Kroz sustavan pristup učenju, polaznici/-e imaju priliku naučiti sve korake izrade paške čipke, od njezinih najosnovnijih dijelova do složenih tehnika šivanja. Program, odnosno nastavni plan za zanimanje „Čipkarica” obuhvaća edukaciju, poznavanje robe, tehnologiju i praktični rad pod mentorstvom iskusnih čipkarica.

Čipkarska sekcija

Čipkarska sekcija u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca u Pagu počela je raditi šezdesetih godina prošlog stoljeća, a 2013. godine osnovana je Učenička zadruga Ročelica u kojoj važno mjesto zauzima Čipkarska sekcija. Ona ne samo da pruža obrazovanje o izradi čipke, već i potiče kreativnost i inovativnost među polaznicima. Učenice od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda stvaraju nove ukrasne proizvode poput naušnica i ogrlica koji odražavaju suvremene trendove dok istovremeno čuvaju autentičnost paške čipke. Radovi nastali na satovima Čipkarske sekcije izlažu se na smotrama učeničkog zadrugarstva te na Međunarodnom festivalu čipke u Pagu.